MW-BLOGG

Till Johannas minne

Med denna bloggtext vill vi hedra Johanna Björkenheims minne. Johanna avled söndagen den 25.8.2019. Vi deltar i de anhörigas sorg och vill uppmärksamma Johanna både som person och det långsiktiga arbetet inom socialt arbete som Johanna engagerat gjorde ända till sitt livs slut. Läs mera »
30.08.2019 kl. 14:40

”Det gör en skillnad när samarbetet mellan de olika professionella fungerar” - blivande socialarbetare och läkare förbereder sig för framtida samarbete

I maj 2018 samlades ett fyrtiotal socialarbetar- och medicinstuderande på magisternivå från Helsingfors och Vasa kring temat interprofessionell praktik i social- och hälsovård. Studieperioden avläggs som intensivkurs med fokus på case-analyser och erbjuder fördjupad kunskap i interprofessionellt samarbete.Läs mera »
Frida Westerback
11.06.2018 kl. 10:06

VÄRDEBRINGANDE SERVICE VID SEPARATION OCH SKILSMÄSSA – En inblick i LAPEs utvecklingsprojekt

Borgå är ett av de kommuner som hör till Mathilda Wrede-institutet. I detta blogginlägg beskriver Matilda Sjöblom, förman för familjerättsliga tjänster i Östra Nylands familjerättsliga enhet de utvecklingsarbete som enheten gjort i samband med Programmet för utveckling av barn- och familjetjänster (LAPE). "Grundtanken i projektet har varit att värdet av servicen ska öka för familjerna, och särskilt för barnen och att önskar att de förändringar som har gjorts ska hjälpa familjerna så att barnen har en tryggare och mer förutsägbar vardag, trots skilsmässan eller andra utmaningar i familjen."Läs mera »
24.05.2018 kl. 17:36

Praktikundervisning i socialt arbete

Universitetslektor Harry Lunabba berättar om praktikundervisning vid Svenska social- och kommunalhögskolan på videoLäs mera »
08.05.2018 kl. 15:25

Ett nytt verksamhetsår och bloggstart

Det nya året fick en fin start med Mathilda Wrede – seminariet som ordnades den 16.1 på Soc&kom. Temat var Signifikanta sociala relationer - socialt arbete i nya kontexter, med huvudtalaren Philip Lalander som föreläste om unga ensamkommande och deras erfarenheter av socialarbetare. Läs mera »
Säde Pitkänen
06.02.2018 kl. 09:41

Tankar kring Mathilda Wrede-seminariet

Under sommarens MW-seminarium utforskades beröringspunkter och samarbetsmöjligheter mellan det sociala området och kulturens utbud. Under dagen hörde vi bland annat Harriet Abrahamsson från Ung Dramatik, Harry Lunabba från Svenska social- och kommunalhögskolan samt Nina Gran från Helsingfors stads utvecklingstjänster för kultur och fritid.Läs mera »
Ilona Fagerström
29.06.2017 kl. 11:45

Drama som verktyg i arbete med och för att förstå unga vuxna

Kulturens roll inom det sociala området är fortfarande rätt begränsad, trots att forskning betonat dess positiva effekter. Det finns således plats för ett mer etablerat samarbete mellan kultursektorn och det sociala området. Årets Mathilda Wrede-seminarium ordnades den 15.6 i Helsingfors under rubriken "Kultur och dess möjligheter inom det sociala området". Läs mera »
29.06.2017 kl. 10:56